Delikatne, kremowe nadzienie na bazie twarożku smakuje jak coś między sernikiem a mascarpone. Dodatek orzechów, cynamonu podkreśla cudowny smak jabłek.
Przygotowanie
Opłucz rodzynki i namocz w 3 łyżkach brandy.
Wymieszaj 30 g cukru z jednym żółtkiem, 50 ml kwaśnej śmietany i miękkim masłem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto.
Rozwałkuj trochę ciasto, a następnie umieść je w blaszce wyłożonej pergaminem ( ciasto powinno być również na bokach blachy ) . Zrób dziurki w cieście za pomocą widelca i wstaw do lodówki na pół godziny
Umyj jabłka i usuń rdzeń. Rodzynki wymieszaj z pokrojonymi orzechami ( najlepiej zmielić je w blenderze ) i włóż w środek jabłek mieszankę. Pozostałe nadzienie odłóż.
Następnie np. za pomocą miksera wymieszaj twarożek, 150 ml kwaśnej śmietany, 100 g cukru, kasze mannę, białka i jeszcze dwa całe jajka. Wlej do blachy pomiędzy jabłka tak, aby mieszanina nie spadła na nie
Piecz ciasto około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Ciasto odstaw do ostygnięcia. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami lub jeśli została mieszanka orzechów i rodzynek z wypełnienia jabłek, można ja w tym celu wykorzystać
Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz dodać orzechy jakie lubisz, nie koniecznie włoskie, a zamiast jabłek możesz wykorzystać również gruszki.
Smacznego!
Comments are closed.