Pizza. Czy jest wśród Was ktoś, kto jej nie lubi? Ktoś, kto za nią nie przepada? Jeśli nawet tak, to z pewnością są to nieliczne wyjątki!
Dziś mamy dla Was fantastyczny przepis na ciasto na pizze – jego autorką jest sama Magda Gessler. Jest pyszne i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.
Kiedy wszystko zrobi się tak, jak należy, będzie lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone po bokach. A chyba właśnie takie jest najlepsze, prawda?
Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na blacie oprószonym mąką, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby mogło rosnąć (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Nagrzej piekarnik do 230oC.
Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
Z kul uformuj placki o średnicy około 30 centymetrów.
Piecz przez 10 – 15 minut z ulubionymi dodatkami. Prawda, że proste? Smacznego!
Comments are closed.