Niesamowite ciasto, które przygotowuje się w zaledwie 40 minut a składa się z aż 3 warstw. Nie trafiłam nigdy na lepszy przepis na wykonanie tego pysznego deseru.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj 400 g mąki z olejem roślinnym. Następnie dodaj 120 g cukru, wanilię, żółtka, kefir i sodę oczyszczoną wymieszaną z octem. Ugnieć ze wszystkich składników elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.
Obierz jabłka i zetrzyj na grubej tarce. Podsmaż je na głębokiej patelni aż płyn wyparuje.
Ulubiony dżem ( ja wybieram porzeczkowy) wymieszaj z kaszą manną i skrobią, a następnie dodaj do jabłek i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ostrożnie dodaj kakao i 60 g mąki. Dokładnie wymieszaj masę, aż stanie się jednolita.
Podziel ciasto na 2 części w stosunku 1: 2. Rozwałkuj większą część i połóż na dnie naczynia do pieczenia. Na górę połóż nadzienie jabłkowe i dżemem, a następnie ubite białka.
Delikatnie wypoziomuj je łyżką lub łopatką. Zetrzyj pozostałe ciasto na tarce i posyp górę ciasta.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 40 minut. Smacznego!
Comments are closed.