Cytrynowo-Waniliowa Tratwa – szybkie ciasto bez pieczenia – zaskocz gości tym efektownym przepisem

Tratwa cytrynowo-waniliowa. Rewelacyjny przepis na pyszne i proste ciasto bez pieczenia. Zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy, a goście poproszą cię o kolejny kawałek!

Składniki:

  • herbatniki – opakowanie 200 g
  • rurki waflowe z kremem o smaku waniliowym – 420 g  (ok.1,5 opakowania)

Składniki na budyń cytrynowy:

  • 2 budynie waniliowe na 0, 5 l bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 kostki masła (w temp. pokojowej)

Składniki na górną warstwę:

  • 300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 1 duży jogurt naturalny (ok. 350-370 g)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody

I jeszcze:

  • Cukier puder do posypania
  • Blacha o wymiarach 20×30 cm

fot: Martyna Gońciarz  / Grupa FB: Przy Garach

Przygotowanie:

1. Dno blachy wyłóż herbatnikami

2. Wlej do garnka 2 szklanki wody, wsyp cukier i zagotuj. W połowie szklanki wody rozpuść oba budynie. Do gotującej się wody wlej rozprowadzony budyń, nie przestawaj mieszać, aż uzyskasz gęstą konsystencję.

3. Następnie do gorącego, gęstej masy wrzuć po kolei kawałki masła, wlej sok z cytryny i wymieszaj mątewką do powstania gładkiej masy.

4. Masę wyłóż na herbatniki, ułóż na niej rurki z kremem i odstaw, aż wystygnie.

5. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia.

6. Ubij śmietanę, połącz z jogurtem, a następnie wlej wystudzoną galaretkę i wszystko razem zmiksuj na najwolniejszych obrotach.

7. Tak przygotowaną masę wyłóż na rurki. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników.

8.Ciasto wstaw do lodówki. Gdy stężeje, posyp obficie cukrem pudrem.

Można podawać.

Udostępnij ten przepis znajomym jeśli Ci się on podoba 🙂

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!