Rozłóż truskawki na dnie formy, wlej ciasto i upiecz! Najszybszy tort na świecie …

Teraz zaczyna się sezon na truskawki więc wykorzystuje je do tego pysznego deseru!

Ale ten deser możesz przygotować absolutnie ze wszystkimi dostępnymi owocami: wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie, jabłka i nie tylko.

Tego deseru da się tego opisać za pomocą kilku słów, jest to coś między ciastem a zapiekanką. Moi krewni uwielbiają klafuti ze względu na swój niepowtarzalny smak i ciekawą fakturę: jest puszysty, aromatyczny i nieprzyzwoicie smaczny!

Składniki

  • 0,5 kg truskawek
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g masła

Przygotowanie

1. Wymieszaj w małej misce mąkę, cukier i szczyptę soli.

2. Wlej mleko do mieszanki.

3. Dodaj 4 jajka i ubij wszystko mikserem.

4. Rozpuść masło, a następnie dodaj je do pojemnika.

5. Ostrożnie umyj i oczyść truskawki.

6. Posmaruj masłem formę do pieczenia. Połóż truskawki na dnie.

7. Ostrożnie wlej na nie gotowe ciasto.

8. Piecz deser 15–20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto przez kolejne 30-40 minut. Smacznego!

A jakie desery Ty lubisz gotować? Pamiętaj, aby podzielić się swoimi doświadczeniami w komentarzach!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!