Ciasto „Trzy szklanki” – Rewelacyjny smak. Prosto, szybko i smacznie.

Poniższy przepis jest bardzo prosty, szybki oraz wyjątkowo smaczny. To ciasto zasmakuje naprawdę każdemu.

Doskonale nadaje się jako dodatek do kawy. Jego ogromną zaletą jest także fakt, że praktycznie wszystkie składniki ma się zwykle w kuchni.

Co jest potrzebne do przygotowania ciasta?

  • szklanka kefiru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • łyżeczka kakao
  • trochę soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • dodatkowo będzie potrzebne 350 gramów kwaśnej śmietany oraz 3 łyżki cukru pudru.

Przepis

Kefir należy wlać do miski i w niej wymieszać go z sodą. Jajko należy wbić do osobnej miski i dodać do niego cukier oraz sól. Jajko należy ubić i dodać do niego olej roślinny.

Po wymieszaniu trzepaczką do jajka wlewamy kefir. Następnie jeszcze raz dobrze wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i kakao i z całej mieszanki tworzymy jednolitą masę.

Ciasto należy wlać na formę pokrytą pergaminem. Pieczenie powinno trwać około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Aby zrobić krem, trzeba do miski wlać śmietanę, do której doda się cukier puder i dokładnie wymieszaj. Po upieczeniu ciasta należy je dokładnie schłodzić, przeciąć na pół i przełożyć kremem. Dla smaku warto także boki ciasta nim posmarować.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!