To niesamowite ciasto będzie prawdziwym hitem Świąt Wielkanocnych. Koniecznie zapisz ten przepis
Pierwszy raz zrobiłam te pyszne ciasto na Święta Wielkanocne w tamtym roku i jak najbardziej na tę okazję polecam je zrobić.
Moja rodzina wręcz pokochała jego smak dlatego gości ona na naszym stole nie tylko od święta ale i na co dzień.
Koniecznie musisz skosztować tego pysznego deseru!
fot: takprosto.cc
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 110 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 40 g masła
- 100 g płatków migdałowych
- 80 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 7 g drożdży
- 200 g suszonej żurawiny (można użyć rodzynek lub innych suszonych owoców)
- 8 g cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj drożdże z 1 łyżeczką cukru i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw mieszaninę w ciepłe miejsce na około 10-15 min.
Rozpuść masło w rondlu. W głębokiej misce ubij żółtka jajek i cukrem waniliowym na puszystą piankę.
Przesiej mąkę do głębokiej miski, a na środku zrób małą dziurkę. Wlej do niej mieszankę z drożdżami.
Dodaj ubite żółtka, 15 g roztopionego masła i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, dodaj następne 15 g masła i ugniataj ciasto. Mieszaj, aż ciasto przestanie przylepiać się do twoich palców.
Przenieś ciasto do głębokiego naczynia, posmarowanego masłem. Lekko nasmaruj powierzchnię olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw do ciepłego miejsca na 1,5-2 godziny, aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie podziel ciasto na trzy równe części, uformuj z każdej z nich kulkę i zawiń w folię na kolejne 10 minut.
Rozwałkuj jeden kawałek ciasta na cienki prostokąt. Posmaruj ciasto miękkim masłem.
fot: takprosto.cc
Posyp gałką muszkatołową, żurawiną i płatkami migdałowymi. Można użyć dowolnych innych suszonych owoców i kandyzowanych owoców.
Delikatnie zwiń ciasto w rolkę. Zrób to samo z pozostałymi częściami ciasta. W rezultacie powinieneś otrzymać 3 rolki z ciasta
Przetnij rolkę za pomocą ostrego noża, nie przecinając kilku centymetrów do krawędzi.
fot: takprosto.cc
Pół rolki zwiń w spiralę, zrób to samo z drugą połówką, ale umieść ją na górze pierwszej spirali. Zrób to z pozostałymi dwoma rolkami.
fot: takprosto.cc
Włóż ciastka do małej okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.
fot: takprosto.cc
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i piecz ciasta przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 180 ° C, przykryj ciastka folią i piecz przez 10 minut. Zdejmij folię i piecz ciasto przez kolejne 15 minut.
Comments are closed.