Królewskie ciasto wielkanocne, ugotowane z miłością jest nie tylko smaczne, ale także bardzo aromatyczne, puszyste i delikatne. Na naszym stole króluje co roku! Konieczne musisz spróbować!
SKŁADNIKI
- 700 g mąki
- 300 ml śmietanki (zawartość tłuszczu 33%)
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 40 ml brandy
- 150 g rodzynek
- 100 g kandyzowanych owoców
- 120 g płatków migdałowych
- 7 g suchych drożdży
- 10 g cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki szafranu
- 0,5 łyżeczki soli
- olej roślinny do smarowania
PRZYGOTOWANIE
Ogrzać śmietankę w kąpieli wodnej. Powinna być lekko ciepła, ponieważ w zbyt gorącej śmietance drożdże nie urosną. Wlać śmietanę do miski, dodać 1 łyżkę cukru, szczypt soli, drożdże i 2 łyżki przesianej mąki. Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
Przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
W kąpieli wodnej podgrzać brandy aż będzie gorące i dodać szafran.
Opłukać rodzynki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odlać wodę i osuszyć rodzynki papierowym ręcznikiem.
Wymieszać suszone rodzynki z kandyzowanymi owocami, dodać płatki migdałów i proszek z niewielką ilością mąki. Dzięki temu nadzienie będzie łatwiejsze do dodania do ciasta.
Roztrzepać żółtka z pozostałym cukrem, do uzyskania puszystej piany.
Czas ugniatać ciasto! Ciasto można ugniatać dłońmi ale też można użyć robot kuchenny ze specjalną końcówką. Do głębokiej miski wlać zawartość miski ze śmietanką i drożdżami, dodać przyprawy, szafran z brandy, cukier waniliowy. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy do ciasta pozostałą, dwukrotnie przesianą mąkę (około 3 filiżanek).
Następnie dodać ubite żółtka i roztopione masło. Ugniatać ciasto dokładnie przez co najmniej 20 minut.
Gdy ciasto stanie się plastyczne i jednorodne, dodać suszone i kandyzowane owoce. Znów ugniatać aby nadzienie wymieszało się dokładnie po całym cieście. Gotowe ciasto powinno być miękkie i nie powinno przyklejać się do dłoni.
Nasmarować dużą głęboką miseczkę olejem roślinnym, włożyć ciasto do środka, przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu. Zdarza się, że ciasto rośnie godzinę, a czasem za trzy. Gotowe ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2,5-3 razy.
Rozłożyć ciasto w wybraną formę do pieczenia i ponownie przykryć ręcznikiem. Powinno ponownie urosnąć 1,5-2 razy.
Gdy ciasto w końcu się podniesie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wsadź ciasto. Po 20 minutach sprawdź stan ciasta, jeśli górna część ciasta zaczęła się już rumienić, przykryj formę papierem pergaminowym zwilżonym wodą. Piecz ciasto przez 35-45 minut.
Wyjmij gotowe ciasta z formy i ostudź. Udekoruj wielkanocne ciasta z jasnym lukrem, posypką i orzechami. Smacznego!
Comments are closed.