Aby przygotować ciasto z cukinii, zwykle potrzebujesz dość sporo czasu. Nie tym razem. Dla wszystkich miłośników letnich warzyw, przygotowaliśmy krótki przepis na zdrowe, ale także smaczne ciasto z cukinii, bez użycia jajek, mąki, sody i tłuszczu. Nasz przepis to same witaminy. Dodatkowo nie musisz się martwić pieczeniem!
Zacznijmy od wyboru soczystych i młodych cukinii. Pomiędzy głównymi warstwami możesz umieścić swoje ulubione warzywa np. paprykę, bakłażan, czy też pomidor.
1.Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 0,5-1 cm. Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na 10 minut.
2. Przełóż plastry cukinii do piekarnika i piecz pod przykryciem w temperaturze 200st, dopóki nie staną się ona miękkie i lekko zarumienione.
3. W tym samym czasie przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z posiekanym koprem i rukolą. Dodaj zmielony ząbek czosnku i przypraw solą, pieprzem.
4. Upieczoną cukinię rozłóż na dużym talerzu. Posmaruj ją wcześniej zrobionym sosem i posyp startym serem. Czynność tę powtarzaj do momentu, aż wykorzystasz całą resztę cukinii. Wierzch ciasta posmaruj pozostałościami sosu i udekoruj świeżymi ziołami.
5. Ciasto jest gotowe! Możesz zjeść je od razu, ale warto odłożyć je do lodówki na kilka godzin, aby sos zgęstniał, a cukinie wystygły. Jeśli jesteś zadowolony z przepisu, podziel się nim ze swoimi znajomymi na Facebooku.
Comments are closed.