Bardzo miękkie i delikatne ciasto pod chrupiącą skorupką z sera i z aromatycznymi klopsikami – jest wręcz obłędnie smaczne! A także zdrowe i pożywne!
Cukinia jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu można bezpiecznie eksperymentować z nią w trakcie gotowania, możesz dodać do niej np. pokrojoną w kostkę paprykę i listki bazylii.
Zetrzyj obraną cukinię na drobnej tarce, odciśnij z niej nadmiar wody. Dodaj jajko, sól, proszek do pieczenia, wymieszaj i dodawaj na koniec mąkę mniejszymi porcjami ciągle mieszając. Ciasto powinno wyglądać podobnie jak na naleśniki.
Ser zetrzyj i dodaj połowę do ciasta z cukinii.
Dokładnie wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, solą i ziołami prowansalskimi. Tworząc następnie z niego małe klopsiki.
Nasmaruj formę olejem lub masłem, posyp bułką tartą, wyłóż ciasto. Lekko zanurz w cieście klopsiki. Posyp pozostałym serem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią, aby nie przypiekło się zbyt mocno.
Comments are closed.