Ciasto z kremem waniliowym i migdałami – każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Dziś przygotujemy wyjątkowe ciasto z kremem waniliowym i migdałami. Jest to przepis, który z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Zacznijmy!

Składniki:

Krem waniliowy:

  • 1 jajko
  • 50 gramów cukru
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 15 gramów skrobi kukurydzianej
  • 250 ml mleka

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 170 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gramów zmielonych migdałów
  • 50 gramów pokrojonych migdałów

Przygotowanie:

W misce wymieszaj 1 jajko, 50 gramów cukru, 10 gramów cukru waniliowego i 15 gramów skrobi kukurydzianej. W rondelku podgrzej 250 ml mleka na średnim ogniu. Stopniowo dodawaj mieszankę jajeczną do mleka, cały czas mieszając. Gotuj, aż krem zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozostaw krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W dużej misce ubijaj 2 jajka, 100 gramów cukru i szczyptę soli przez 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta. Dodaj 100 ml mleka i 50 ml oleju roślinnego, wymieszaj.

W osobnej misce połącz 170 gramów mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 gramów zmielonych migdałów. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Przygotuj formę o wymiarach 27 x 18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, a na wierzch równomiernie rozprowadź pokrojone migdały. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut, aż będzie złociste i upieczone w środku (sprawdź patyczkiem).

Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Cieszcie się tym pysznym i delikatnym ciastem migdałowym z kremem waniliowym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!