W misce wymieszaj 1 jajko, 50 gramów cukru, 10 gramów cukru waniliowego i 15 gramów skrobi kukurydzianej. W rondelku podgrzej 250 ml mleka na średnim ogniu. Stopniowo dodawaj mieszankę jajeczną do mleka, cały czas mieszając. Gotuj, aż krem zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozostaw krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W dużej misce ubijaj 2 jajka, 100 gramów cukru i szczyptę soli przez 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta. Dodaj 100 ml mleka i 50 ml oleju roślinnego, wymieszaj.
W osobnej misce połącz 170 gramów mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 gramów zmielonych migdałów. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Przygotuj formę o wymiarach 27 x 18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, a na wierzch równomiernie rozprowadź pokrojone migdały. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut, aż będzie złociste i upieczone w środku (sprawdź patyczkiem).
Comments are closed.