Pieczarki to najczęściej spotykane grzyby na świecie. Nic dziwnego, że potrawy z pieczarek pobijają rekordy popularności. Nasz dzisiejszy przepis z pewnością zagości na stale w Twojej kolekcji najlepszych receptur!
Ciasto z grzybami na kefirze to idealny wypiek na każdą okazję. Puszysty, aromatyczny, idealny na sycącą kolację,ale również na świąteczny stół!
Jeśli w lodówce nie ma kefiru, do przygotowania ciasta nadaje się też np. jogurt. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów, ale w tym przypadku należy je najpierw dokładnie oczyścić i ugotować.
Składniki
- Pieczarki 500 g
- Cebula 2-3 sztuki
- Marchewka 1 sztuka
- Papryka 1 sztuka
- Pęczek pietruszki 0,5
- Twardy ser 50 g
- Masło 50 g
- Jajko 3 sztuki
- Kefir 100 ml
- Mąka pszenna 300 g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj marchewką. Usmaż warzywa do miękkości na oleju roślinnym. Oddzielnie usmaż grzyby.
Paprykę pokrój w cienkie krótkie paski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj ser. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki.
Dodaj miękkie masło, kefir, jajka, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj zawartość miski.
Nasmaruj blachę masłem i posyp mąką. Rozłóż równomiernie masę i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Przed podaniem pokrój na porcje. Smacznego!
Comments are closed.