Ciasto mojego dzieciństwa. Bardzo smaczne z czerwonymi porzeczkami.

Te ciasto zyskało swoją nazwę ze względu na technikę przygotowania, góra ciasta jest stara po prostu na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu upieczone wygląda bardzo ciekawie.

Przygotowanie jest tak proste, ze poradzi sobie z nim dosłownie każdy!

Dżem na tartym cieście można wybrać dowolnie, ale lepiej nie używać zbyt płynnego. Mój ulubiony to porzeczkowy.

Tarty placek z dżemem – SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 200 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
  • 200 g dżemu

PRZYGOTOWANIE

1. Roztop margarynę, a następnie wlej ją do głębokiej miski.

2. Wymieszaj stopioną margarynę z jajami, cukrem i cukrem waniliowym.

3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników, stopniowo mieszając.

4. Zagnieć ciasto i podzielić na 2 części. Jedna z nich powinna być nieco większa od drugiej. Następnie włóż mniejszą część ciasta do lodówki na 1 godzinę.

5. Rozwałkuj większość ciasta i włóż do naczynia do pieczenia. Forma wcześniej powinna być posmarowana masłem i wyłożona papierem pergaminowym.

6. Umieść dżem na cieście. Równomiernie rozprowadź na powierzchni.

7. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i wetrzyj ją na tarce równomiernie pokrywając nadzienie.

8. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni i piecz przez około 25 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!