Nie ma osoby, która nie polubiłaby tego słodkiego ciasta z subtelnymi nutami pomarańczy <3
Przepis na te przepyszne ciasto przywiozłam z wakacji we Włoszech. Już od pierwszego kęsa byłam zachwycona jego smakiem!
Delikatny i lekko wilgotny biszkopt nasączony syropem waniliowym smakuje obłędnie. Nie ma osoby, która nie polubiłaby tego słodkiego ciasta z subtelnymi nutami skórki pomarańczowej.
SKŁADNIKI CIASTA
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 170 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ml płynnej esencji waniliowej
SKŁADNIKI NADZIENIA
- 1 duża pomarańcza
- 125 ml wody
- 200 g cukru pudru
- 2 ml płynnej esencji waniliowej
Pomarańcze do nadzienia, które układa się na wierzchu ciasta, wybieraj bardzo soczyste z cienką skórką.
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj syrop cukrowy: zmieszaj wodę i cukier puder w rondlu z grubym dnem. Umieść mieszaninę na wolnym ogniu i ciągle mieszaj, aż proszek rozpuści się, a syrop stanie się przezroczysty.
Umyj pomarańcze, wytrzyj do sucha, potnij w pierścienie o grubości 5 mm. Połóż plastry pomarańczy na ręczniku, aby usunąć nadmiar soku.
Dodaj esencję waniliową do syropu z gorącym cukrem, wymieszaj i zanurz w nim pomarańczę. Pozostaw na ogniu przez 2 minuty i wyłącz. Pozwól cytrusowi wchłonąć wanilię i cukier.
Podczas gdy pomarańcze się ochładzają, przygotuj ciasto. W oddzielnym pojemniku zmieszaj olej i proszek za pomocą miksera. Kontynuując mieszanie, dodawaj jajka jedno po drugim, esencję waniliową, proszek do pieczenia i mąkę (przesianą przez sito ).
Do wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem formy ( nie smaruj boków formy!), ułóż pomarańcze i polej pozostałym syropem.
Wlej ciasto na pomarańcze i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piecz ciasto przez 40 minut, sprawdzaj czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka.
Gdy biszkopt będzie gotowy, pozwól mu ostygnąć. Po pewnym czasie usuń boki formy i obróć ciasto na talerzu. Ostrożnie zdejmij spód i pergamin. Smacznego!
Comments are closed.