Jeśli brak Ci pomysłu co zrobić z ziemniakami pozostałymi z obiadu, mam na to sposób! Te danie jest hitem w mojej kuchni, smakuje każdemu, jest ekonomiczne a do tego proste w przygotowaniu.
Farsz możesz zrobić według swojego uznania i gustu. Nie ograniczaj się do ziemniaków i kapusty, twaróg z ziołami i czosnkiem, duszone grzyby z cebulą lub ser, będą również dobrym rozwiązaniem.
1. Rozpuść margarynę i wymieszaj ją z kefirem, jajkami, cukrem i solą. Mieszanina powinna być w temperaturze pokojowej lub nieco cieplejsza. Gdy będzie gotowa, dodaj drożdże i odstaw na 10 minut.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wyrabiaj bardzo miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto posmaruj olejem słonecznikowym, a następnie umieść w misce i przykryj drugą większa miską , pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.
3. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj puree ziemniaczane, sól i pieprz, dodaj trochę smażonej cebuli, kiszoną kapustę i wymieszaj.
4. Następnie wyjmij ciasto, podziel na porcje i zacznij tworzyć średniej wielkości paszteciki. Rozwałkuj kawałek ciasta, włóż do niego farsz, złącz krawędzie i dłońmi uformuj dość płaski placek.
5. Smaż paszteciki na patelni z masłem do złotego koloru po obu stronach. Smacznego!
Comments are closed.