Spróbuj tej sałatki colesław. Gwarantuje Ci, że jest lepsza niż w restauracjach

Sałatka coleslaw znana jest praktyczne w każdej europejskiej kuchni. Znajduje się w menu niemal każdej stołówki lub baru obiadowego, a nawet sieciówki fastfoodowej KFC.
Jest popularnym dodatkiem do obiadu, który bez problemu kupimy już w gotowej wersji. Jednak wystarczy przeczytać skład takiego gotowca, by przekonać się, że przygotowanie sałatki samemu w domu, jest o wiele lepszym pomysłem.

W zależności od kraju lub upodobań dodatki do surówki coleslaw mogą być różne. Jedni dodają jabłko lub marchewkę, a jeszcze inni ananasa. Sos także różni się w zależności od przepisu. Może to być majonez, musztarda, ocet, a nawet maślanka. Jednak wszystkie warianty tej sałatki łączy jedno – jej głównym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta.

Prawdopodobnie historia sałatki coleslaw sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, a sama nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego – „koolsla”, skrót od „koolsalade”, który oznacza po prostu surówka z kapusty.

Przepis na surówkę coleslaw

Składniki:

  • ¼ główki białej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula,
  • ½ szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Majonez, mleko, cukier puder, ocet i sok z cytryny wymieszaj ze sobą. Kapustę wymieszaj z marchewką, cebulą, sosem, koperkiem (lub natką pietruszki).

Gotową sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw ją na minimum godzinę do lodówki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!