Sałatka coleslaw znana jest praktyczne w każdej europejskiej kuchni. Znajduje się w menu niemal każdej stołówki lub baru obiadowego, a nawet sieciówki fastfoodowej KFC.
Jest popularnym dodatkiem do obiadu, który bez problemu kupimy już w gotowej wersji. Jednak wystarczy przeczytać skład takiego gotowca, by przekonać się, że przygotowanie sałatki samemu w domu, jest o wiele lepszym pomysłem.
W zależności od kraju lub upodobań dodatki do surówki coleslaw mogą być różne. Jedni dodają jabłko lub marchewkę, a jeszcze inni ananasa. Sos także różni się w zależności od przepisu. Może to być majonez, musztarda, ocet, a nawet maślanka. Jednak wszystkie warianty tej sałatki łączy jedno – jej głównym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta.
Prawdopodobnie historia sałatki coleslaw sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, a sama nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego – „koolsla”, skrót od „koolsalade”, który oznacza po prostu surówka z kapusty.
Składniki:
Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Majonez, mleko, cukier puder, ocet i sok z cytryny wymieszaj ze sobą. Kapustę wymieszaj z marchewką, cebulą, sosem, koperkiem (lub natką pietruszki).
Gotową sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw ją na minimum godzinę do lodówki. Smacznego!
Comments are closed.