Aby doświadczyć na własnej skórze, czym jest dolce vita, nie trzeba lecieć do słonecznej Italii – wystarczy wlać szklankę orzeźwiającego prosecco i upiec tradycyjny włoski crostat – słodki placek z kruchego ciasta!
SKŁADNIKI CIASTA
- 2 żółtka jaj
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 1 szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM
- 4 żółtka jaj
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 130 g cukru
- 500 ml mleka
- 100 g orzeszków pinii
- 1 łyżka skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Najwygodniejszym sposobem jest przygotowanie ciasta w robocie kuchennym. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj wszystkie składniki do konsystencji „mokrych okruchów”.
© DepositPhotos
2. Umieść zawartość miksera na stole i uformuj kulkę. Powstałe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Wyjmij ciasto z lodówki, odetnij 2/3, zroluj je w warstwę i ułóż w okrągłej formie z niskimi bokami (najlepiej 24 cm średnicy), najpierw posmaruj blachę masłem i posyp mąką. Nakłuj ciasto widelcem i zawiń pozostałe ciasto w folię i schowaj w lodówce.
4. Na wierzch ciasta ułóż arkusz folii lub papieru do pieczenia, napełnij go np. suchą fasolą włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, usuń fasolę i ostudź.
5. Następnie wlej mleko do rondla i dodaj skórkę z cytryny.Wstaw na ogień i zagotuj. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
6. Dodaj 1 łyżkę gorącego mleka do mieszaniny jaj i delikatnie zamieszaj. Wlej mieszaninę jaj do miski z mlekiem i gotuj na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta, stale mieszaj. Gotową masę przykryj folią i ostudź.
7. Do schłodzonej śmietanki dodaj orzechy piniowe (1 łyżkę pozostaw do dekoracji), wymieszaj i rozprowadź krem na cieście. Rozwałkuj resztki ciasta na cienką warstwę, pokrój w paski i nałóż na krem tworząc siatkę. Posyp pozostałymi orzechami.
8. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Ostudzić gotowy crustat i dopiero wtedy wyjmij z blaszki. Aby łatwiej było usunąć ciasto z formy, można przykryć formę papierem pergaminowym przed pieczeniem ciasta, a następnie wziąć deser wraz z papierem, ciągnąc za krawędzie.
9. Włożyć ciasto na 1-2 godziny do lodówki i podawać schłodzone, posypane cukrem pudrem.
Comments are closed.