Chrupiąca cukinia po koreańsku. Hit każdego przyjęcia. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.
Ten orientalny przepis na pikantną, pełną smaku przystawkę przywiozłam z dalekiej podróży. Od tej pory stała się ona hitem każdej imprezy!
Marynowana cukinia świetnie koresponduje z pikantnym czosnkiem, a chrupiąca marchewka dodaje całości odpowiedniej tekstury. Jeśli jesteś koneserem orientalnych i pikantnych smaków koniecznie spróbuj cukinii po koreańsku.
SKŁADNIKI:
- 500 g cukinii, najlepiej młodej
- 200 g marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i osuszoną cukinię pokrój w jak najcieńsze plastry. Jeśli masz większą cukinię pokrój ją w półplastry. Całość umieść w większej misce, dodaj 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut aby pozbyć się wody.
Marchew obierz i pokrój w cienkie paski. Możesz również skorzystać ze specjalnej tarki do marchewki po koreańsku. Warzywo oprósz szczyptą soli i podobnie jak cukinię odstaw na 30 minut.
4 obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i połącz je z sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Dokładnie wymieszaj i dopraw zmieloną słodką oraz ostrą papryką. Całość mieszaj do połączenia składników.
Z osączonej cukinii odlej nadmiar płynu, podobnie z marchewki. Dzięki temu przystawka nie najdzie wodą i będzie przyjemnie chrupiąca. Połącz ze sobą oba warzywa.
Na patelni rozgrzej porządnie 50 ml oleju słonecznikowego.
Cukinię i marchewkę dokładnie połącz z dressingiem z czosnku i przypraw, sos nada warzywom wyrazistego smaku i charakteru. Gdy całość jest już wymieszana wlej do miski rozgrzany olej i ponownie wymieszaj.
Tak przygotowane warzywa wstaw do lodówki na około 20 minut, aby dobrze się schłodziły. Przed podaniem posyp przystawkę ziarnami sezamu i gotowe!
Comments are closed.