Pieczona cukinia smakuje lepiej niż smażona: lekka przekąska w 5 minut. Bez mycia patelni

Jesteśmy ogromnymi fanami cukinii, jej wszechstronność jest zachwycająca. Może urozmaicić niemal każdą potrawę. W śród wielu przepisów wciąż najprostszą i najbardziej znaną metodą gotowania cukinii jest obtoczenie jej w mące i usmażenie na patelni.

Dziś podzielmy się z Tobą kolejnym prostym przepisem na pyszne przekąski z cukinii. Ten przepis oferuje również oszczędność czasu, ponieważ upieczesz swoje ulubione warzywa w piekarniku.

Smak przygotowanej w ten sposób cukinii nie różni się od smaku smażonych, ale zachowuje swoje wartości odżywcze!

Składniki:

  • Cukinia 3 sztuki
  • Mąka pszenna 100 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Śmietana 5 łyżek
  • czosnek do smaku
  • Zioła 1 pęczek
  • Sok z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie:

Cukinie umyj, usunąć końce, pokrój warzywa w plastry (grubość około 1 cm). Obtocz je w mące. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj ją olejem słonecznikowym i połóż na niej cukinię.

przekąska z cukinią

Posyp warzywa solą i skrop olejem słonecznikowym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 20-25 minut.

Pieczona Cukinia

W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i śmietanę.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!