Pikantny musztarda, gęsty sos, chrupiąca cukinia – tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.
Jeśli chodzi o czas zbiorów, pomidory i ogórki należą do ulubionych. Aby urozmaicić domowe przetwory proponujemy Ci doskonały przepis na sałatkę z cukinii.
Musztarda nadaje pikanterii marynacie, która sama w sobie jest bardzo smaczna.Cukinia jest chrupiąca, słodka i delikatnie kwaśna zarazem, po prostu pyszna!
Cukinia marynowana pastą pomidorową jest bardzo łatwa do przygotowania . Pomimo braku sterylizacji przekąska nie wymaga specjalnych warunków przechowywania.
Słoiki możesz przechowywać w szafce czy spiżarni. Liczba składników wskazana w przepisie jest przeznaczona na 4 słoiki o pojemności 0,5 l.
SKŁADNIKI
- 1200 g młodej cukinii
- 800 ml wody
- 125 ml koncentratu pomidorowego
- 30 g soli
- 75 g cukru
- 4 łyżki octu
- 1 łyżeczka suchej musztardy
- 4 parasole kopru
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście porzeczki
- 4 liście wiśni
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 1 ostra papryka
PRZYGOTOWANIE
Słoiki umyj sodą i dobrze opłukaj pod bieżącą wodą.
Umytą młodą cukinię pokój w słupki o długości 8 cm.
Do każdego słoika włóż 1 parasol kopru, 1 ząbek czosnku, 1 liść porzeczki i wiśni, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka plasterków papryczki chilli.
Wypełnij słoiki cukinią. Zalej je wrzącą wodą na 10 minut.
Tymczasem przygotuj marynatę. Zagotuj 800 ml wody z solą i cukrem. Dodaj koncentrat pomidorowy i suchą musztardę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Odcedź wodę ze słoików i dodaj po 1 łyżce octu. Zalej wrzącą marynatą cukinię.
Zakręć słoiki za pomocą gorących wysterylizowanych pokrywek i natychmiast odwróć je do góry dnem. Owiń w ciepły koc i pozostaw na dwa dni, aż całkowicie ostygną.
Koniecznie spróbuj przygotować tę pyszną sałatkę z cukinii na zimę. Nie to zajmuje dużo czasu , a jest bardzo smaczna.
Pikantna przekąska z cukinii dobrze komponuje się z duszonymi ziemniakami , puree ziemniaczanym, makaronem i kaszami różnego rodzaju.
Comments are closed.