Kuchnia jest ważnym miejscem dla każdej gospodyni domowej. W tym pomieszczeniu, bez względu na to, jak jest małe, jest zawsze najtrudniej utrzymać porządek. Gotowanie, jedzenie i przechowywanie żywności, dzieje się tu wiele. Ale wszystko, co dotyczy żywności, wymaga szczególnej uwagi i czystości
Dziś podpowiemy Ci jak uporządkować kuchnię, pozbywając się wielu niepotrzebnych rzeczy, tych bezużytecznych, które sprawiają, że kuchnia jest mniej przytulna i nieuporządkowana.
Przybory kuchenne
Torby plastikowe
To nieprzyjazne dla środowiska opakowanie jest już zakazane w wielu krajach, ale w naszym niestety nadal cieszymy się gorączkowym popytem na przechowywanie w niech żywności.
Polietylen ogranicza wentylację, w wyniku czego produkty psują się szybciej. Lepiej przechowywać żywność w papierowych torbach, które są również bezpieczne dla środowiska.
Odświeżacz powietrza. Aby rozwiązać problem nieprzyjemnego zapachu, wiele osób ustawia odświeżacze w kuchni. Ale są one przeznaczone tylko do przestronnych i dobrze wentylowanych pomieszczeń. A w małej kuchni odświeżacz tylko może przyprawiać o ból głowy.
Plastikowe butelki.
Gromadzące się butelki zajmują dużo miejsca, co tylko daje poczucie nieładu. Zanim zostawisz w kuchni kolejną butelkę, mając nadzieję, że użyjesz jej później, zastanów się, czy na pewno z niej skorzystasz.
Folia spożywcza
Pomimo popularności foli spożywczej, eksperci ostrzegają, że emituje one często szkodliwe substancje podczas wahań temperatury. Tam gdzie jest to możliwe lepiej jest użyć odpowiednich naczyń do przechowywania.
Worki i torby z produktami spożywczymi
Szeleszczące torby, które są ciągle podarte, rozsypując swoją zawartość w kuchni, nie są najlepszym rozwiązaniem. Łatwiej jest przechowywać zboża, cukier i inne produkty w specjalnych pojemnikach.
Mokre gąbki i szmatki
Niewiele osób suszy kuchenne gąbki i szmatki. Ale to te wilgotne kawałki tkaniny wydzielają nieprzyjemny zapach. Ponadto są prawdziwym siedliskiem zarazków. Złośliwe bakterie dostają się do naczyń, a następnie do jedzenia. Dlatego trzeba je regularnie wymieniać, a także nie przechowywać w mokrych miejscach.
Stojak na noże
Z tego drobiazgu w kuchni, który jest trudny do utrzymania w czystości można łatwo zrezygnować. Wystarczy przymocować pasek magnetyczny do ściany, na której należy umieścić noże. Możesz również poukładać je w szufladach, wszystko jest wtedy uporządkowane i nie zajmuje dodatkowego miejsca na blacie.
Dodatkowe przedmioty
Portfele, zeszyty, książki, zabawki, pudełka i inne rzeczy często zagracają przestrzeń kuchenną. Każdy członek rodziny przyczynia się do powstania tego bałaganu. Najlepszym rozwiązaniem jest pozbycie się zbędnych bibelotów, a te z których korzystamy przechowywać w swoim pokoju w odpowiednim miejscu
Comments are closed.