Co przygotować z młodych ziemniaków: 5 wspaniałych potraw dla prawdziwych koneserów
Sezon młode ziemniaczki w pełni! Teraz możesz cieszyć się tym pysznym i uniwersalnym warzywem do woli. Czy wiesz, że jeśli włożysz ziemniaki już do wrzącej wody to zachowają swoje słodkawe nuty smaku.
Chcemy pokazać Wam różne przepisy na wykorzystanie tego najpopularniejszego warzywa!
Gotowane ziemniaki z koperkiem
Będziesz potrzebować
- 1–1,5 kg młodych ziemniaków
- 100–150 g masła
- sól do smaku
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Umyj dokładnie i obierz ziemniaczki. Ugotuj je w osolonej wodzie.
Podczas gdy ziemniaki gotują się, umyj i posiekaj koperek, obierz ząbki czosnku i również drobno posiekaj.
Gdy ziemniaki są gotowe, odcedź wodę, dodaj masło do ziemniaków, czosnek i koperek. Przykryj garnek pokrywką i dokładnie potrząśnij jego zawartością.
Zostaw ziemniaki pod przykrywką na 5 minut.
Pieczone młode ziemniaki
Będziesz potrzebować
- 1 kg młodych ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- gałązka rozmarynu
- 1 pęczek koperku
- 100 g masła
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki. Przetnij je na pół i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie na pół twardo (około 10 minut).
Następnie wylej wodę z garnka i osusz ziemniaki. Umieść je w naczyniu do pieczenia, dodaj obrany czosnek zgnieciony nożem, dodaj sól i pieprz. Pokrój masło na małe kostki i ułóż na ziemniakach, dodaj posiekany rozmaryn.
Włóż formę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 40 minut. Podczas pieczenia zaleca się okresowo przemieszać ziemniaki. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Sałatka ziemniaczana
Będziesz potrzebować
- 500 g młodych ziemniaków
- 200 g zielonej fasolki
- 120 g sardynek w oleju
- garść oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Umyj, pokrój na 3 kawałki ziemniaki i ugotuj. Pod koniec gotowania ziemniaków pokrój fasolę na małe kawałki i podsmaż ją na patelni. Odcedź i schłodź warzywa.
Włóż rozdrobnione widelcem sardynki do salaterki, dodaj sól, pieprz, sok z połowy cytryny. Dodaj do miski drobno posiekane oliwki, ugotowane ziemniaki i fasolę. Dodaj oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj, odstaw na 15 minut i podawaj do stołu.
Comments are closed.