To warzywo powinno zagościć w naszych kuchniach na stałe. Jednym z pomysłów na wykorzystanie cukinii w momencie, gdy jest na nią sezon, czyli w miesiącach wiosenno-letnich jest zrobienie z niej hiszpańskiej tortilli.
Jednym z głównych składników tej potrawy jest starta cukinia, do której dodasz jajka, przyprawy, cebulę i inne warzywa oraz wedle uznania mięso lub jego roślinne zamienniki. Przepis możesz dowolnie modyfikować, kierując się swoimi ulubionymi smakami i dorzucać do niej dodatki, które lubisz.
Potrawa jest sycąca i pożywna, świetnie nadaje się zarówno jako obiad, jak i forma przekąski np. podczas spotkania z przyjaciółmi.
Jeśli chcesz, przygotuj mięso lub owoce morza. Umytą i obraną cebulę posiekaj w drobne kawałki, następnie podsmaż ją, aż uzyska złoty kolor.
Umyj i obierz cukinię, a potem zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Odstaw ją na moment, a po chwili oczekiwania wyciśnij z niej sok.
Połowę startej cukinii podsmaż wraz z cebulą przez około 3-4 minuty. Drugą połowę startej cukinii ubij wraz z jajkami w oddzielnym naczyniu.
Podsmażoną cukinię i cebulę połącz z ubitym jajkiem z cukinią, dodaj swoje ulubione przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj, a potem wlej wszystko na patelnię.
Na wierzchu możesz położyć plastry pomidora, a jeśli lubisz, po wierzchu tortillę możesz posypać również startym serem.
Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż danie będzie gotowe.
Comments are closed.