Dzisiaj przygotujemy pyszne danie z warzywami i jajkami, które jest szybkie i proste do zrobienia.

Dziś przygotujemy przepyszne danie, które jest nie tylko zdrowe, ale również szybkie i łatwe do zrobienia.

Połączenie soczystych warzyw i delikatnych jajek, pieczonych do perfekcji, z pewnością przypadnie Wam do gustu. To idealny przepis na lekki obiad lub kolację, który możecie przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Zapraszam do wspólnego gotowania!

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwona papryka
  • Zielone cebulki
  • 40 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • 4 jajka
  • 70 ml mleka
  • Tarty parmezan (według uznania)
  • Olej do nasmarowania formy

Przygotowanie:

Pokrój w kostkę 2 marchewki i 1 cebulę. Pokrój w kostkę 1/2 czerwoną paprykę. Drobno posiekaj zielone cebulki. Na patelni rozpuść 40 g masła. Dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Dodaj pokrojone warzywa (marchewki, cebulę, czerwoną paprykę i zielone cebulki). Smaż warzywa, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W misce rozbij 4 jajka. Dodaj 70 ml mleka. Dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj parmezan i dodaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Dodaj smażone warzywa do masy jajecznej i dobrze wymieszaj. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Przelej mieszankę jajeczną z warzywami do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Pokrój na porcje i podawaj na ciepło.

Smacznego! Cieszcie się tym pysznym i zdrowym daniem z warzywami i jajkami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!