Figi i daktyle można doskonale zastąpić śliwkami i suszonymi morelami, rodzynkami, suszonymi jabłkami i żurawiną. Gruszki można zastąpić bananami lub kiwi – deser będzie kwaśny, ale wciąż bardzo smaczny …
1. Zmiel płatki w blenderze lub młynku do kawy, zetrzyj jabłka na drobnej tarce. Suszone owoce drobno posiekaj lub zmiel w blenderze, ale nie pozwól na ich zmielenie na puree, powinnaś uzyskać małe kawałki.
2. Za pomocą np. widelca rozgnieć drobno banany, wymieszaj z suszonymi owocami i płatkami. Możesz dodać szczyptę wanilii do smaku.
3. Rozłóż powstała masę na np. podstawię formy do tortu, wygładź ją, możesz ułożyć ją także na boki. Włóż do lodówki na około godzinę.
4. Wymieszaj jogurt, twaróg, miód. Pokrój miękką, dojrzałą gruszkę w cienkie plasterki lub kostkę. Wszystko wymieszaj.
5. Połóż krem na gotowej bazie, udekoruj ciasto gruszkami i orzechami. Pozostaw ciasto w lodówce na noc. Rano czeka na Ciebie zdrowy i obłędnie pyszny deser!
Do twarogu można dodać lekko zmielony mak: niskokaloryczne ciasto zyska wyśmienity smak niemieckiego sernika makowego!
Comments are closed.