Suche składniki (cukier puder, kakao, mąkę) należy dokładnie ze sobą połączyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić, aby nieco wystygła ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia.
Do suchych składników powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Tą gotową mieszankę umieść w garnku i doprowadź do zagotowania, podczas gotowania dodaj 1 łyżkę masła, zmniejsz moc gotowania na najmniejszą.
Orzechy obierz ze skórki i podpraż w piekarniku w 180 stopniach lub na suchej patelni ok 5 minut, następnie zmiel je tak aby powstała pasta (najlepiej nadają się do tego blendera kielichowego).
Pastę orzechową dodaj do reszty składników w garnku, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wystudź i przechowuj w zamkniętym pojemniku najlepiej w słoiku w lodówce.
Comments are closed.