Domowe ciasteczka w 15 minut – mam aż 6 przepisów. Każda gospodyni musi je poznać

Składniki:

  • 3 średnie jabłka,
  • 500 gramów mąki,
  • 120 gramów cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 gramy laski wanilii,
  • 200 gramów masła extra,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i rozdrobnioną wanilią. Dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w małą kostkę. Dodajemy do ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciasteczka łyżką i układamy na formie. Pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 200’C.

Mleczne ciasteczka 

Składniki:

  • 400 gramów mąki,
  • 200 gramów cukru,
  • 80 ml mleka,
  • 100 gramów masła,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia i jajko. Łączymy z mąką i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na warstwę o grubości ok. 1 cm.

Wycinamy z ciasta wybrane kształty za pomocą różnorodnych foremek. Układamy na formie wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.

Ciasteczka bananowe

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!