Wiele gospodyń domowych nie przygotowuje ciasta francuskiego, ponieważ uważa, że jest to długa i żmudna praca. Oczywiście najpierw musisz ugniatać, rozwałkować, a następnie nakładać jedną warstwę, drugą … Ale wszystko można zrobić znacznie łatwiej, w zaledwie 10 minut. Nie wierzysz? Sprawdź ten przepis!
Domowe ciasto francuskie
SKŁADNIKI
- 200 g margaryny
- 1 jajko
- 100 ml śmietany
- 350 g mąki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Połącz mąkę z margaryną, ugniatając ją dłońmi.
2. Oddziel żółtko od białka. Dodaj żółtko do margaryny i mąki.
3. Na końcu dodaj śmietanę. Jeśli nie masz śmietany, kefir też się nada idealnie.
4. Teraz wyrabiaj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto przykleja się do twoich dłoni, dodaj trochę mąki. Włóż ciasto do lodówki.
5. Ciasto jest gotowe. Pozostaje teraz przygotować z niego swoje kulinarne arcydzieło. Ja na przykład uwielbiam robić języki z ciasta francuskiego. Konieczne jest tylko rozwałkowanie gotowego ciasta i pocięcie go na trójkąty.
6. W misce, ubij białka, a w do innego pojemnika wsyp cukier. Zanurz trójkąty w białku, a następnie w cukrze. Umieść języczki na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor.
Taka przekąska znika natychmiast, ponieważ jest niesamowicie smaczna. Jednak z tym ciastem możesz zrobić wszystko co tylko chcesz, nadziać jabłkami, brzoskwinią, mięsem…
Jak przepis? Pamiętaj, aby podzielić się z przyjaciółmi!
Comments are closed.