Dziś podzielę się z Tobą przepisem na najsmaczniejsze klopsiki jakie kiedykolwiek jadłam w sosie pomidorowo-śmietanowym, myślę, że staną się one również Twoją specjalnością!
Dokładnie umyj ryż, zalej następnie wodą w stosunku 1: 1 i ugotuj na półtwardo. Wymieszaj go z mięsem mielonym. Dodaj cebulę, startą lub zmieloną w maszynce do mięsa, jajka, sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj farsz do uzyskania gładkiej masy.
Z rękami zanurzonymi w wodzie, uformuj małe kulki z mielonego mięsa. Obtocz każdą kulkę w mącę.
Podsmaż klopsiki na patelni na złoty kolor (nie przykrywaj pokrywką). Następnie przenieś je na głęboką patelnię.
Na osobnej patelni lekko podsmaż mąkę, dodaj do niej koncentrat pomidorowy, wlej jedną część wody i dokładnie wymieszaj.
Posól, trzymaj sos na ogniu przez około 30 sekund, następnie wlej go do klopsików. Duś około 10 minut klopsiki pod pokrywką na małym ogniu.
Oddzielnie wymieszaj śmietanę w pół szklanki zimnej wody. Po 10 minutach duszenia wlej sos śmietanowy do do rondla, przykryj pokrywką i dalej gotuj przez kolejne 20 minut. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodaj liść laurowy.
Te delikatne, pożywne kulki mięsne smakują jak te z czasów mojego przedszkola … Możesz podawać je z dowolnymi dodatkami, obficie podlewając je sosem, gwarantuje będzie smacznie!
Comments are closed.