Dzisiaj podzielę się z Tobą prostą, ale bardzo smaczną recepturą pączków.
Gorące, złote pączki stopią każde serce! Ten wszechstronny domowy deser nie wymaga dodania nadzienia, ale można oczywiście wzbogacić je o bitą śmietanę, dżem, jagody, jeśli masz tylko ochotę.
Mleko i wodę wymieszaj w rondlu i podgrzej, dodaj i wymieszaj cukier i drożdże. Przykryj rondel ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
W innej misce ubij dwa jajka. Dodaj do nich stopione masło bądź margarynę i sól. Jeśli chcesz, możesz dodać wanilię.
Wlej zawartość rondla do miski i stopniowo dodawaj mąkę pszenną, wyrabiając tym samym jednorodne ciasto. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do twoich rąk.
Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
Rozwałkuj ciasto tak, aby grubość warstwy była nie mniejsza niż 1 centymetr. Do wycinania pączków możesz użyć np. szklanki.
Pozostaw wykrojone okręgi na boku, aż urosną podwójnie.
W tym czasie przygotuj głęboką patelnię lub garnek i wlej do niej tyle oleju roślinnego, żeby pączki, unosząc się w niej, nie dotykały dna. Podgrzej patelnię.
Smaż pączki po obu stronach aż na złoty kolor. Wykładaj gotowe pączki na papierową serwetkę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posyp gorące pączki cukrem pudrem lub dodaj farsz do środka, wykonując nacięcie z boku.
Comments are closed.