Proste desery lubi każdy. Tym razem, pokażemy Wam jak przygotować w domu własne ptasie mleczko i podać je jako deser w kostkach lub jako ciasto.
W obu przypadkach będziecie mogli rozkoszować się delikatną pianką i polewą. Taki deser umili nie tylko poranną kawę, ale też spotkanie z najbliższymi.
W małym rondelku połączyć szklankę mleka z żelatyną, trzymać na małym ogniu tak, aby się podgrzało, ale nie można doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, odłożyć, aby ostygło.
Szklane naczynie (20 x 30) wysmarować warstwą tłuszczu. Kwaśną śmietanę połączyć z cukrem, dodać bitą śmietanę. Dodawać po łyżce mieszanki mleka z żelatyną, cały czas mieszając na średnich obrotach.
Przelać do naczynia, wyrównać powierzchnię szpatułką, odstawić. Przygotować polewę: wymieszać kakao, cukier i żelatynę.
Dodać mleko oraz wodę i gotować, stale mieszając, aby powstała gładka polewa, ale nie zagotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie, wlać polewę do masy w naczyniu i schłodzić przez noc w lodówce.
Comments are closed.