10Zaprasza Was dziś do zrobienie domowych słodkich trufli, z mleka w proszku i kakao. Składniki można policzyć na palcach jednej ręki, a proces przygotowania nie jest skomplikowany.
1. Zacznij od zagotowania wody z cukrem aby utworzyć słodki syrop. Nie trzeba go długo gotować, wystarczy trzymać na ogniu przez około 5 minut.
2. Włóż masło do gorącego syropu i odstaw na kilka minut. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
3. W misce wymieszaj kakao i mleko w proszku.
4. Wlej syrop do reszty składników i dobrze wymieszaj. Na tym etapie należy dodać do masy kardamon lub inne aromatyczne przyprawy (cynamon, wanilia). Wymieszaj wszystko dokładnie i włóż masę do lodówki na około 30–40 minut.
5. Z masy uformuj małe kuleczki.
6. Teraz obtocz powstałe kulki w tym co lubisz najbardziej np. w posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao.
7. Umieść domowe trufle w pojemniku i włóż do lodówki. Tam mogą być przechowywane do 5 dni.
Jak widać, domowe truffle są łatwe do przygotowania a wyglądają bardzo apetycznie. Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi!
Comments are closed.