Liść laurowy jest jedną z najstarszych roślin na ziemi. W starożytnej Grecji wieńce wykonane z liści laurowych były wyróżnieniem dla zwycięzców w igrzyskach olimpijskich. W dodatku liście laurowe to znakomita przyprawa w kuchni!
Przekonacie się, że uprawa tej rośliny jest bardzo łatwa, ponieważ nie wymaga ona specjalnej pielęgnacji i bardzo dobrze się czuje na domowym parapecie!
Są dwa sposoby uprawy liści laurowych: można zakupić sadzonkę albo nasiona. Drzewko laurowe można kupić w prawie każdym sklepie ogrodniczym.
Najpierw umieść nasiona w roztworze nadmanganianu potasu na około 2-4 dni, w celu zabicia szkodliwych mikroorganizmów.
Zawiń je w zwilżoną gazę i pozostaw na 5 dni. Codziennie zwilżaj je wodą w temperaturze pokojowej. Jak pojawią się pierwsze pędy, od razu umieść je w przygotowanej glebie. Głębokość dołów powinna wynosić maksymalnie 1 cm.
Następnie przykryj doniczkę folią spożywczą, w celu zachowania ciepła i odpowiedniej wilgotności gleby. Pamiętaj je codziennie wietrzyć. Gdy pojawią się pierwsze kiełki, odklej folię.
Comments are closed.