Składniki:
Przygotowanie:
1. Wlej mleko do rondla, zagotuj z solą. Jeśli lubisz mniej słony ser, dodaj mniej soli.
2. Podczas gdy mleko wrze, ubij jajka.
3. Dodaj kwaśną śmietanę i ubite jajka do wrzącego mleka, ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki), gotuj mleko przez 5-6 minut. Powinieneś zobaczyć, jak tworzy się twaróg i oddziela serwatka.
4. Połóż durszlak na garnku, przykryj go gazą, złożoną na 4 warstwy i wlej masę na durszlak.
5. Przykryj ser gazą.
6. Na ser połóż coś ciężkiego, co masz pod ręką – koło 1 kg. Po 4 godzinach ser jest gotowy, włóż go jeszcze na kilka godzin do lodówki.
7. Możesz również dodać 200 g kefiru do mleka, ser będzie bardziej delikatny.
Jeśli nigdy nie próbowałeś robić sera w domu – to świetny przepis na początek! Bez konserwantów, octu i kwasku cytrynowego! A do tego koszt tego sera jest znacznie mniejszy od tego kupnego.
Comments are closed.