Oryginalny smak. Unikalny przepis na sałatkę Dunajską – babcia zawsze nas ją częstowała.

Unikalny przepis na sałatkę dunajską! Oryginalny i pyszny przepis mojej babci!

Chcesz mieć pewność, iż Twoje przetwory na zimę będą smakowite? Wypróbuj ten sprawdzony przepis! Przepis na sałatkę dunajską jest bardzo łatwy i szybki. Sałatka stanowi oryginalne połączenie warzyw i marynaty. Idealnie komponuje się na świątecznym stole, a także podczas rodzinnej kolacji. Wypróbuj ten niesamowicie prosty przepis!

Składniki:

  • papryka (2 kg)
  • cebula (2 kg)
  • marchew (2 kg)
  • pomidor (2 kg)
  • olej słonecznikowy (400 ml)
  • ocet (200 ml)
  • cukier (360 gram)
  • sól (2 łyżki)

Przygotowanie:

Na początku obierz paprykę, cebulę i marchew, a pomidory pokrój w małe plasterki. Następnie zetrzyj marchew na grubej tarce, natomiast paprykę i cebulę pokrój w cienkie półpierścienie. Wrzuć wszystkie warzywa do dużej miski i dodaj do nich olej, ocet, cukier oraz sól.

Mieszankę dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę. Sałatka powinna puścić spore ilości soku. Jeżeli uważasz, że soli jest zbyt mało, dodaj jej więcej, wedle uznania.

W dalszej kolejności umieść sałatkę w rondlu wraz z sokiem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Potem umieść warzywa w sterylizowanych słoikach, dokładnie dokręć pokrywki i pozostaw je na całą noc pod grubym kocem do góry nogami. Smacznego!

Sałatka może być również przechowywana w spiżarni w temperaturze pokojowej. Sałatka dunajska idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Świetnie pasuje do każdego rodzaju mięsa! Można ją także wykorzystać, jako przekąskę na świątecznym stole.

Zobaczysz, że Twoi goście i rodzina będą zachwyceni!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!