Pewnego razu, odpoczywając na wsi, zobaczyłam, jak sąsiad przyrządza przetwory na zimę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie ich nasycony zielony kolor. Długo myślałam z czego można przygotować dżem, aby wyszedł w tak nasyconym kolorze.
Niestety nic nie przychodziło mi do głowy dlatego postanowiłam pójść i zapytać. W rezultacie dostałam genialny przepis na dżem miętowo-cytrynowy!
Na początku przygotowałam jeden słoik na próbkę, a teraz gotuję go już trzeci rok z rzędu! Dlatego dziś i Tobie zdradzę ten wyjątkowy przepis!
Dżem miętowy
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 200 g mięty
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru
- 1 saszetka dowolnego środka żelującego
- zielony barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE
Najpierw musisz przygotować liście mięty . Umyj i wysusz gałązki, a następnie pokrój je razem z łodygami.
Umyj cytrynę i pokrój na pół plasterki lub kostkę. Włóż miętę i cytrynę do garnka z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu mieszając, gotuj miętę i cytrynę przez około 20 minut. Następnie odcedź bulion miętowy przez drobne sito lub durszlak. Zaleca się dwukrotnie odcedzić bulion, aby stał się całkowicie przezroczysty.
Wlej odcedzony syrop z powrotem do garnka i dodaj do niego cukier. Gotuj przez kolejne 20-30 minut. Im dłużej gotujesz, tym gęstszy jest dżem.
Następnie dodaj środek żelujący. Możesz też użyć agar-agar. Dodaj do garnka na samym końcu gotowania, dobrze wymieszaj i gotuj dżem przez kolejne 2 minuty.
Aby uzyskać jeszcze piękniejszy kolor możesz dodać zielony barwnik. Teraz pozostaje nałożyć dżem w sterylizowane słoiki i umieścić w spiżarni na zimę.
Comments are closed.