Dżem morelowy z pomarańczami smakuje obłędnie! Jest niezwykle gęsty, o delikatnym aromacie cytrusów. Słodycz moreli i pomarańczy równoważy sok z cytryny, jeśli masz ochotę możesz dodać go więcej.
Jeśli uwielbiasz niezwykłe kombinacje – dodaj garść posiekanych orzechów włoskich w czasie gotowania i 100 ml brandy na jego końcu.
Przygotowanie:
Umyj morele, obierz i usuń pestki. Połówki owoców włóż do garnka o grubym dnie.
Umyj pomarańcze, włóż do miski, zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Wytrzyj cytrusy do sucha serwetką, zetrzyj skórkę na tarce z drobnymi dziurkami. Usuń białą skórkę, oddziel od siebie plasterki. Usuń pozostałą skórkę i pestki, pokrój pozostałą miazgę na duże kawałki i dodaj do moreli.
Do rondla wlej sok z cytryny, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Włącz ogień i zagotuj zawartość. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, mieszaj masę od czasu do czasu.
Zdejmij garnek z pieca, zmiel zawartość blenderem. Ponownie włóż dżem na ogień, ponownie zagotuj. Gotuj kolejne 15 minut.
Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zakręć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia.
Gęsty dżem morelowy jest doskonały z naleśnikami, rumianymi grzankami i twardym serem. Możesz użyć go jako pysznego nadzienia do ciastek i babeczek.
Comments are closed.