Galaretka jest nie tylko smaczna, ale jest również doskonałym naturalnym źródłem kolagenu. Więc oprócz przyjemności jedzenia będziesz służył także swojemu zdrowiu!
Czy wiesz, że galareta to nie tylko zwykłe danie? Pozytywnie oddziałuje na nasze kości, chrząstki i cały układ mięśniowo-szkieletowy, sprzyja elastyczności naczyniowej, zdrowiu uzębienia, a dzięki wysokiej zawartości kolagenu docenią ją również kobiety – zagwarantuje Ci jędrną i elastyczną skórę.
Włóż golonki do garnka z wodą i zagotuj. Gdy zacznie tworzyć się piana, usuń ją, a następnie wymień wodę. Teraz włóż warzywa do garnka, gotuj razem z mięsem, liściem laurowym i przyprawami.
Gotuj przez około 4 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie i oddzieli się od kości.
Po ugotowaniu wyjmij wszystko z garnka do osobnych misek – osobno mięso i osobno warzywa, ostudź i zajmij się czosnkiem. Oczyść go z łupinek i przeciśnij przez praskę do osobnej miseczki. Wlej około dwóch chochli bulionu do czosnku. Odstaw na 5 minut i dwukrotnie przecedź pozostały bulion.
Teraz odcedź czosnek z bulionu i po raz trzeci przecedź cały bulion przez sito na którym w dalszym ciągu jest czosnek.
Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Liście pietruszki ułóż na dnie naczynia razem z posiekaną marchewką i natką pietruszki, dzięki czemu na wierzchu galaretki utworzysz ładny wzór.
Następnie równomiernie ułóż mięso, zalej bulionem i włóż do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Comments are closed.