Znalazłam sposób na szybkie przygotowanie pysznych gołąbków. Lepiej przygotuj więcej bo znikają błyskawicznie.

Uwielbiamy gołąbki. Roboty z nimi trochę jest – ale bardziej z kapustą i jej parzeniem niż samym zawijaniem. Ale znalazłam na to sposób – pierwszy raz zrobiłam z kapustą pekińską i już chyba zostanę jej wielką fanką.

Nie trzeba parzyć i się męczyć, tylko odwijamy liście i gotowe. Jak serwujemy je na obiad, wiadome jest, że szybko znikają.

Propozycja idealna na niedzielny obiad.

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis. 

Składniki:

  • 2 szklanki białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 10 pieczarek
  • 3 suszone pomidory
  • natka pietruszki
  • kapusta – włoska, biała lub pekińska
  • przyprawy – sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry
  • masło lub olej

fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

Kapustę sparzamy  – jeśli to pekińska nie trzeba 😉

Ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu – można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach

Pieczarki kroimy w plasterki

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju

Do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki – podsmażamy aż pieczarki puszczą soki

Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw

Podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku

Dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki

Na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety

Układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min

Podajemy najlepiej z sosem pomidorowym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!