Uwielbiamy gołąbki. Roboty z nimi trochę jest – ale bardziej z kapustą i jej parzeniem niż samym zawijaniem. Ale znalazłam na to sposób – pierwszy raz zrobiłam z kapustą pekińską i już chyba zostanę jej wielką fanką.
Nie trzeba parzyć i się męczyć, tylko odwijamy liście i gotowe. Jak serwujemy je na obiad, wiadome jest, że szybko znikają.
Propozycja idealna na niedzielny obiad.
Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.
fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com
Kapustę sparzamy – jeśli to pekińska nie trzeba 😉
Ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu – można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach
Pieczarki kroimy w plasterki
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju
Do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki – podsmażamy aż pieczarki puszczą soki
Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw
Podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
Dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki
Na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety
Układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min
Podajemy najlepiej z sosem pomidorowym. Smacznego!
Next Post
Comments are closed.