Gołąbki z mięsem – moje nowe odkrycie. Przepis na domowe gołąbki w sosie pomidorowym to, pyszne i zdrowe danie. Świetne na upalne dni, ponieważ na zimno dzięki lekko kwaskowemu sosowi pomidorowemu, są mocno orzeźwiające. Przepis od Magdy Gessler.
Świetne do diety pudełkowej. Farsz na gołąbki może być tak, naprawdę z każdego rodzaju mięsa. Poza ryżem może być użyta kasza gryczana i inne rodzaje kasz. Możemy zrobić gołąbki jarskie. Naprawdę kombinacji jest całe mnóstwo.
Przepis na domowe gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym wg Magdy Gessler
Farsz na gołąbki:
- 500 g mięsa wołowego (u mnie zrazówka)
- 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka/szynka myszka)
- 200 g (1 szklanka/2 woreczki) ryżu białego
- 40 g (4 łyżki) masło klarowane
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- bulion
- czosnek
- sól
Sos:
- 1600 g (4 puszki) pomidorów z puszki
- 300 ml (1,5 szklanki) śmietanki 12%
- 100 g masła (pół kostki)
- 100 ml (pół szklanki) bulionu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 4 ziela angielskie
- 4 listki laurowe
- sól
Przepis pochodzi z : http://www.cocorose.pl/
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Myjemy, odcinamy głąb i obgotowujemy 8 minut (młoda kapusta). Nie można przesadzić z czasem gotowania, ponieważ liście będą się wtedy rozrywać.
Po obgotowaniu liście rozdzielamy i kładziemy na talerz. Najmniejsze liście zostaną wykorzystane do wyściełania garnka. Gotujemy ryż i szklimy cebulę. Ja gotuję ryż 5-6 min krócej tak by nie był rozgotowany po ugotowaniu gołąbków.
Na koniec dodajemy do cebuli zmiksowany czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy ryż i cebula przestygną, łączymy je razem z mięsem i jajkami. Następnie w liście zawijamy 80 g (1,5 łyżki) masy z mięsa i ryżu i układamy je ciasno w garnku. Zalewamy je bulionem do przykrycia i później w trakcie gotowania dolewamy.
Gołąbki gotujemy ok 1h.
Sos natomiast zaczynamy od rozdrabniania i ucierania lubczyku, majeranku, ziela angielskiego w moździerzu. Do garnka wlewamy pomidory z puszki, dolewamy bulionu i wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy jeszcze listki laurowe i sól.
Gotujemy 15 min.
Następnie wyciągamy z sosu liście laurowe i miksujemy wszystko dokładnie, dolewamy śmietanę i dodajemy masło. Odparowujemy aż sos zgęstnieje. Smacznego!
Comments are closed.