Po drugie, liście kapusty są niezwykle miękkie, co jest trudne do osiągnięcia, gdy potrawa jest gotowana tradycyjnie. Po trzecie, sama kapusta nie musi być w ogóle używana… zamień ją na liście buraków!
Jeśli uwielbiasz tradycyjne gołąbki z kapusty to ten przepis na pewno zaspokoi Twój gust. A ich kolor, nasyconej zieleni na pewno zachwyci Twoich gości!
Ugotuj ryż na półtwardo. Pozostaw do ostygnięcia.
Pokrój cebulę, drobno zetrzyj marchewkę, podsmaż na oleju przez 5 minut.
Wymieszaj z zimnym ryżem, mięso, popieprz i posól do smaku.
Umyj liście buraków, sparz je wrzącą wodą.
Umieść trochę nadzienia pośrodku liścia i zawiń, jak zwykle gołąbki.
Szczelnie zwinięte gołąbki umieść i w kotle lub naczyniu żaroodpornym, posyp podsmażoną marchwią z cebulą.
Wymieszaj śmietanę z 400 ml ciepłej wody, zalej gołąbki tą mieszanką
Comments are closed.