Gołąbki w liściach buraka – oto jak sprawić, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

Czy kiedykolwiek gotowałaś w piekarniku gołąbki? Po pierwsze zachowują swój kształt, ponieważ czas gotowania jest o połowę krótsze.

Po drugie, liście kapusty są niezwykle miękkie, co jest trudne do osiągnięcia, gdy potrawa jest gotowana tradycyjnie. Po trzecie, sama kapusta nie musi być w ogóle używana… zamień ją na liście buraków!

Jeśli uwielbiasz tradycyjne gołąbki z kapusty to ten przepis na pewno zaspokoi Twój gust. A ich kolor, nasyconej zieleni na pewno zachwyci Twoich gości!

Składniki:

  • Liście buraków 20 sztuk
  • Ryż 150 g
  • Wieprzowina mielona 300 g
  • Marchew 2 sztuki
  • Cebula 2 sztuki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Śmietana 5 łyżek
Woda 400 ml

Przygotowanie:

Ugotuj ryż na półtwardo. Pozostaw do ostygnięcia.

Pokrój cebulę, drobno zetrzyj marchewkę, podsmaż na oleju przez 5 minut.

Wymieszaj z zimnym ryżem, mięso, popieprz i posól do smaku.

Umyj liście buraków, sparz je wrzącą wodą.

jak gotować kapustę nadziewaną

Umieść trochę nadzienia pośrodku liścia i zawiń, jak zwykle gołąbki.

przepis na kapustę nadziewaną w piekarnikujak zrolować kapustę nadziewanądomowe bułki

Szczelnie zwinięte gołąbki umieść i w kotle lub naczyniu żaroodpornym, posyp podsmażoną marchwią z cebulą.

Wymieszaj śmietanę z 400 ml ciepłej wody, zalej gołąbki tą mieszanką

jak gotować domowe bułki

Przykryj naczynie folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 10 minut. Zdejmij folię i piecz gołąbki w liściach buraków jeszcze przez 20 minut. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!