Kotleciki z gryki w pomidorowym sosie. Lepiej przygotuj podwójną porcję bo znikają ze stołu błyskawicznie

Jeśli ugotowałeś zbyt dużo gryki, następnego dnia możesz z niej przygotować nawet pełnowartościowe i niezwykle smaczne danie!

To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, możesz je gotować, zmieniając ilość składników. To kwestia indywidualna gustu i smaku!

Składniki:

  • Wołowina ( możesz użyć już gotowego mięsa mielonego) 500 g
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Gryka 150 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Cebula 2 sztuki
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku 
  • Sos pomidorowy (passata pomidorowa) 200 ml
  • Śmietana 50 ml

Przygotowanie:

Ugotuj grykę, jak zwykle, i pozwól jej ostygnąć. Przygotuj mięso mielone: ​​zmiel mięso z 1 cebulą.

zdjęcie mielonej wołowiny

Dodaj jajka. Sól i pieprz do smaku. Ugnieć.

zdjęcia mielonego mięsa i jaj

Wymieszaj mieloną wołowinę z gotowaną gryką.

mięso mielone i fotografia gryczana

Uformuj kotlety mięsne mokrymi rękami, obtocz je w mące lub w innej panierce np. bułce tartej. Następnie smaż je po obu stronach na oleju słonecznikowym aż do uzyskania złotego koloru.

Grecki przepis na zdjęcie kobiety

Pokrój cebulę na pół pierścienie i usmaż na oleju.

cebula na patelni

Dodaj do rondla sos pomidorowy, rozcieńczony z wodą (stosunek 1: 1) i podgrzej.

sos pomidorowy na patelni

Dodaj śmietanę do sosu, następnie włóż do garnka kotlety i przykryj pokrywką i gotuj kolejne 20 minut.

Grecki przepis na zdjęcie kobiety!

Grechaniki można podawać nie tylko z sosem pomidorowym, sos grzybowy również idealnie się sprawdzi! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!