Dziś polecam Wam przepyszny przepis z kuchni gruzińskiej, a są to smażone placki z ziemniakami. Składniki są proste i znajdą się z pewnością w każdej kuchni! A ich smak jestem pewna, że pokochają Twoi domownicy jak i goście!
1. Obierz ziemniaki, ugotuj i utłucz na puree. Drobno posiekaj cebulę, dodaj ją na patelnie z 2 łyżkami masła i smaż na złoty kolor. Zmieszaj ziemniaki i posiekanym koperkiem, dodaj sól, czarny pieprz i czerwoną paprykę.
2. Wymieszaj w misce cukier i sól, dodaj kefir, sodę i dobrze wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego. Stopniowo dodawaj 400 g mąki, zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i lekko lepkie. Podziel ciasto na 10 części.
3. Palcami każdą z tych części zmiażdż na kształt koła. Rozłóż nadzienie ziemniaczane na środku, sklej brzegi i uformuj długie placki. Ciasto jest bardzo delikatne i łatwo pęka, dlatego należy z nim ostrożnie pracować.
Comments are closed.