Kiedy spróbujesz ten przysmak, będziesz go robiła dosyć często, smak uzależnia!

Gruzińskie tortille z ziemniakami i serem będą doskonałym dodatkiem do obiadu: np. zamiast chleba do zupy. Można je również jeść jako samodzielne danie!

pyszne ciasta

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka lub wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 650 g sera suluguni lub twarożku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g suchych drożdży

PRZYGOTOWANIE

1. Dodaj sól, cukier i drożdże do ciepłego mleka. Mieszaj i czekaj na tworzenie się piany.

2. Dodaj mąkę do mieszanki, zagnieć ciasto. Ciasto okaże się lepkie, więc po zakończeniu wyrabiania zwilż ręce olejem roślinnym i kontynuuj wyrabianie aż do oddzielenia masy od ścianek naczynia.

3. Wyjmij ciasto z miski, posmaruj jej ściany olejem roślinnym i włóż znów ciasto. Umieść miskę na 40 minut w ciepłym miejscu.

4. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i pozwól mu wyrosnąć.

5. W międzyczasie wykonaj nadzienie: ugotuj ziemniaki, zetrzyj je, dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i starty ser, posól, dobrze wymieszaj i podziel nadzienie na 3 równe części.

6. Gotowe ciasto również podziel na 3 części, z których każdą zwiń w okrągłe ciasto.

7. Umieść kulę nadzienia w środku koła ciasta, połącz u góry brzegi ciasta.

8. Posyp powierzchnię blatu mąką, dość cienko rozwałkuj ciasto wałkiem lub dłońmi. Przekłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.

9. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Ciasta ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz, aż się zrumienią.

10. Posmaruj gotowane tortille masłem, odstaw na chwilę i podawaj do stołu.

Jeśli używasz twarożku zamiast sera suluguni, lepiej dodać nieco więcej soli do nadzienia.

Mam nadzieję, że spodobał ci się przepis na gruzińskie tortille, bo jestem zachwycona tym daniem. Spróbuj ugotować je w domu, ponieważ składniki są proste i na pewno będą w Twojej kuchni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!