Jak przygotować kawior grzybowy. Możesz posmarować nim chleb lub po prostu jeść łyżką. Pycha

Kawior z bakłażana, cukinii, dyni … Fantazje naszych gospodyń domowych nie mają granic. A każda z tych potraw może być dostosowana do Twojego gustu.

Dziś chcemy zadowolić nowym przepisem fanów pieczarek i wszelkich innych grzybów, przepisem na najdelikatniejszy grzybowy kawior. Przygotowuje się szybko i nie wymaga drogich składników.

Kawior z grzybów lub inaczej też zwana przez niektórych zupa grzybowa jest odżywcza i smaczna. Idealna domowa pasta na kanapki, przystawka do warzywnego dania i mięsa.

Jest to przysmak, który jest bardzo popularny w zachodniej Ukrainie.

Kawior grzybowy

Składniki:

  • Pieczarki 1 kg
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Cebula 3 sztuki
  • Marchewka 2 sztuki
  • Olej słonecznikowy 50 g
  • Orzechy włoskie 1 szklanka
  • Masło 50 g
  • Sól 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony 0,5 łyżki
  • Czosnek 5 ząbków

Przygotowanie:

Zalej pieczarki zimną wodą, dodaj liść laurowy i cebulę w łusce. Gotuj przez około godzinę, a następnie przecedź przez durszlak i ostudź.

Cebulę drobno posiekaj, zetrzyj marchew i pokrój orzechy na duże kawałki. Podsmaż powyższe składniki na oleju słonecznikowym na złoty kolor.

kawior grzybowy

Pieczarki zmiel wraz z zawartością patelni przez maszynkę do mięsa. Roztop masło na patelni i dodaj zmielone składniki. Smaż około 5 minut.

Następnie wyłącz ogień, dodaj przyprawy i posiekany czosnek. Smaż znów mieszankę przez kolejne 10 minut, regularnie mieszając. Możesz zjeść danie od razu bądź zawekować w słoikach i przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.

spread grzybowy

Do tego przepisu idealnie nadają się nie tylko pieczarki, ale także wszelkie grzyby. Ten kawior świetnie uzupełnia smak warzywnych dań.

Na przykład spróbuj połączyć go z pieczonymi młodymi ziemniakami .
Jak przepis? Zapisz go w zakładkach i udostępnij swoim znajomym na Facebooku!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!