Są tak wszechstronne i łatwe do przygotowania, że nawet początkująca kucharka nie ma z nimi trudności. Najważniejsze – wybrać odpowiednie składniki do przygotowania dania .
Dzisiaj mamy dla Was specjalny przepis na pierogi z wodą mineralną. Są bardzo miękkie i delikatne. Spróbuj je ugotować i podzielić się z nami wynikiem!
Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie wylej wodę i ugnieć na puree.
Cebulę pokój w drobną kostkę i usmaż na patelni na oleju słonecznikowym, na złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z jajkiem, solą i dwiema łyżkami masła w głębokiej misce. Następnie stopniowo dodawaj wodę mineralną. Ugnieć elastyczne ciasto, przykryj je ręcznikiem i pozostaw na 15–20 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj poklei każdą na okręgi, o grubości nie większej niż 2-3 mm. Używając szklanki lub kubka „wytnij” krążki ciasta. Umieść na każdym kółku nadzienie ziemniaczane i ostrożnie złóż na pół i zlep krawędzie. Układaj pierogi na talerzu posypanym mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Comments are closed.