Marchew i cebulę pokrój w drobne paseczki. Smaż warzywa na rozgrzanej patelni, ale nie mieszaj ich ze sobą!
Mięso pokrój na kawałki i okryj folią spożywczą. Rozbij je na dość cienkie, długie plastry. Z obu stron dopraw solą i pieprzem.
Pozbądź się twardych części kapusty. Liście włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odczekaj 5 minut aby rozmiękły. Miękką kapustę wyjmij z wody, a następnie osusz. Na każdym liściu ułóż po kawałku mięsa. Na to nałóż trochę cebuli i marchewki. Tak przygotowane liście z mięsem i warzywami zwiń w rulony.
Pokrój pomidory. Ruloniki ułóż w garnku obok siebie i zalej je niewielką ilością wody. Dodaj pokrojone pomidory. Nakryj garnek pokrywką i na małym ogniu gotuj przez około 30 minut.
W tym czasie przygotuj śmietanę i wymieszaj ją z siekanym koperkiem. Tak przygotowany sos wlej do garnka. Gotuj jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał.
Comments are closed.