Można ją spożywać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków. Znakomicie nadaje się jako warzywny dodatek do obiadu mięsnego. Świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów lub smażonej kiełbasy.
Kapusta duszona ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. stabilizuje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę układów nerwowego i immunologicznego, jest źródłem cennych mikroelementów. Poniżej dowiesz się, jaką kapustę wybrać i jak ją odpowiednio przygotować.
Jak dusić białą kapustę?
Podczas zakupów zwróć uwagę, by kapusta była twarda, a liście miały zdrowy, zielony kolor. Najpierw podsmaż drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem marchewki, najlepiej na oleju roślinnym. Gdy warzywa nabiorą złotego odcienia, dodaj pokrojoną wcześniej kapustę i podsmażaj przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory lub przecier pomidorowy i dolej trochę wody…
Comments are closed.