Duś potrawę przez 40 minut. Uwaga – jeśli używasz młodej kapusty, będzie gotowa już po 15 minutach! Duszoną kapustę możesz serwować na dwa sposoby: na zimno lub na gorąco. Jeśli podajesz kapustę na ciepło, dodaj trochę śmietany 12% lub 18% i posyp ulubionymi ziołami.
Jak dusić czerwoną kapustę?
Podobnie jak w przypadku kapusty białej, warzywo powinno być twarde. Liście powinny mieć barwę jasnego fioletu. Czerwona kapusta nie wymaga dodatku innych jarzyn – wystarczy sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej. Warto wiedzieć, że niektóre przepisy zalecają solić kapustę dopiero 10 minut przed końcem duszenia.
Po doprawieniu, dolej do kapusty kilka łyżek octu – może być zwykły, jabłkowy lub ryżowy. Duś na niewielkiej ilości oleju, dodając przecier pomidorowy lub keczup. W celu wzbogacenia smaku możesz dodać do potrawy łyżeczkę cukru.
Comments are closed.